Corrie.reismee.nl

Laos deel 2: Vang Vieng & Vientiane

Hallo allemaal!

Inmiddels is het alweer onze laatste dag in Laos, dus tijd voor een update!Afgelopen zondag zijn we met een VIP bus van Luang Prabang naar Vang Vieng gereisd. Vang Vieng is een populaire tussenstop voor reizigers van Luang Prabang naar Vientiane, met name vanwege het tuben. Dit houdt in dat je een grote opblaasband huurt, in een plaatsje 4 kilometer boven aan de rivier begint, en je in de band laat afdrijven naar beneden. Onderweg moesten er allemaal leuke barretjes zijn, zodat het een gezellige tocht naar beneden moet worden. Hoewel alcohol en water geen handige combi is, hadden we vernomen dat mensen die drinken vooral een last vormen voor henzelf en dat je zelf zonder problemen naar beneden kan drijven. Nou dat wilden wij ook wel eens proberen... Hier is dan het verslag van onze tube-ervaring!

Poging 1: We hadden gehoord dat je het besteVOOR 12 uur smiddags kon gaan tuben, om de hectische drukte voor te zijn. Dus wij gaan een beetje op tijd (tussen half 11 en 11 uur)... waren we nummer 8 en 9! Oooh veels te vroeg! Wij met een paar andere vroege vogels in een tuktuk naar het plaatsje 4 km up river. Bij de eerste bar kon je al gratis shotjes krijgen,eeeh nee toch maar niet om 11 uur 'sochtends! Vervolgens met je band de rivier op naar de eerste bar. Daar een drankje gehaald en lekker in de zon gelegen. Na een tijdje dachten we, laten we maar verder de rivier afgaan! Een stuk of 3 barretjes voorbij gegaan, want ja we zijn net bij een bar geweest. Een poosje kwamen er geen barren meer en toen opeens eentje met een bordje: last bar. HUH!? We zijn toch nog geen halve kilometer verder? Ja dat klopt zei de eigenaar, maar aangezien de mensen alleen bij de eerste barretjes wat drinken, heeft het geen zin om een bar te hebben op de rest van de route. Bij zijn bar kwam eigenlijk niemand meer. We waren dan ook de enige, op de eigenaar en zijn hond&kat na. Oeps, wat waren we slechte tubers! En nou dan? Hij kon ons wel terugbrengen naar het begin, zodra zn bootje terug was, daar was iemand mee naar de markt. Ondertussen kwamen er nog 3 zweedse meisjes die ook dachten dat er nog meer kwam. Gelukkig, we waren niet de enige slechte tubers in town!Na een half uur konden we met zn 5en, inclusief de tubes, in het minibootje en weer terug naar het begin.

Poging 2! Terug bij de eerste bar was het een drukte van jewelste. Gezellig zou je zeggen, ware het niet dat al deze mensen al zo zat als een kanarie waren, blikjes bier met hun hoofd kapot aan het slaan waren, gewillige teksten op hun lijf hadden geverfd (ready to f**k) en dronken van de steiger afsprongen of via eentrapeze het water in slingerden.Niet zo'n handige combinatie, alcohol en water. Toch werd dat wel aangemoedigd aangezien een bordje bij de trapeze zei: buy a drink before you swing! Niet zo gek dat hier dagelijks ongelukken gebeuren en jaarlijks ookeen aantal mensen omkomen.. Blijkt dat er vlak voor ons ook weer een jongen met teveel drank op in het ondiepe water is gesprongen en dat vermoedelijk ook niet heeft overleefd. Daar was echter niets van te merken, aangezien iedereen vrolijk door feestte. Hmmm was onze eerste poging van het tuben misschien zo gek nog niet, toen we gewoon rustig van een drankje en de zon konden genieten, om vervolgens weer in de band de rivier af te drijven. We zijn dan ook maar weer snel in onze tube gesprongen om de rest van de route af te maken. Heerlijk liggend in onze band dreven we de rivier af. Een kilometer of 2 verder werd het best koud, hadden we dat ronddrijven wel gezienen hebben we van een tuktukservice gebruik gemaakt die ons weer terugbracht naar Vang Vieng. Nou de conclusie lijkt me duidelijk: dat tuben is niet aan ons besteed! En dan zeg ik het nog subtiel ;-) maargoed het is een reis vol nieuwe ervaringen, dus die kunnen we ook weer aan het lijstje toevoegen. Het glas is bij ons altijd halfvol he!

Dinsdag hebben we Vang Vieng weer snel achter ons gelaten, door naar de hoofdstadvan Laos te reizen: Vientiane.Die stad verdient duidelijk geen schoonheidsprijs. Datis ook niet zo vreemd, als je bedenkt dat Laos eenvan de armste landen ter wereld is. Laos is communistisch (hamers en sikkels all over the place), maar het is een duidelijk voorbeeld van hoe dit kan falen: de overheidsgebouwen zijn belachelijk groot, duur enmooi gebouwd terwijl de Laosianenzelf beroerd wonen (zie foto's). Er zijn wel nieuwbouwprojecten, maar debestaande bebouwingis niet onderhouden, waardoor het geheel er lelijk en vies uitziet.Buitende stad wonende mensenvaakinverzakte houten hutjes, alsje het schrootjehout al een hutje kan noemen. Het moge duidelijk zijn dat de middelen niet bepaald evenwichtig zijn verdeeld. Het enige dat wij kunnen doen is ons geld uitgeven in winkeltjes en restaurantjes, zodat de mensen weer wat extra geld op de plank hebben. Jammer dat er hier weinig leuke souvenirtjes zijn, anders hadden we graag nog een extra rondjeshoppen ingelast ;-)

Woensdag hebben we het ‘Buddha park' bezocht: een verzameling bizarre beelden die bestaan uit een mix van het hindoeisme en buddhisme. Ook een vreemde bol die de hemel, aarde en hel moet voorstellen. De binnenkant van de bol deed nogal luguber aan, maar dat kon ook door het gehalte aan spinnenwebben hebben gelegen :P. Al met al eenapart park! Terug in de stad hebben we lekker gechilled met een iced chocolate drankje in een leuk cafe. De dagervoor hadden we erdaar ook al 1 van gehad, toen met een lekker gebakje erbij.Jammm,het is immers ook vakantie he:-)

Vandaag hebben we nog wat meer sightseeiing door Vientiane gedaan ennet nog even gezellig gegeten in een leuk cafe/restaurant, waarwe genoeg te zien hadden, aangezien er 2 oudere Westerse mannen aande bar zaten,terwijl er een schaars gekleed Laosiaans meisje over heen hing.Gezien haar gedrag werd ze door ons al snel omgedoopt tot Laosletta. Best bizar, aangezien we ineen aardig net restaurant zaten.Op gegeven moment hoorden we ook geldbedragen voorbij komen.. Weten echter niet in welke valuta ze spraken, dusvoor actuele prijzen verwijs ik jullie naar Laosletta zelf :P

Aan het eind van onze reis door dit land nog even wat wist-je-datjes over Laos op een rij:

- Wist je dat je alle backpackers die je in Thailand hebt ontmoet, in Laos keer op keer tegen blijft komen? Zelfs als je net zegt dat je ze nu waarschijnlijk niet meer zal zien... komen ze 3 minuten later hetzelfde cafe binnengelopen. It's a small world!

- Wist je dat ze in Laos heerlijke banana pancakes maken? Samen met de lekkere fruitjuices, Oreo-shakes en iced chocolate drankjes hebben we hier dus goed van genoten.. Jummm :-)

- Wist je dat monniken hier stiekem allerlei dingen doen die voor hen verboden zijn? Zo hebben we al monniken zien roken, bier drinken en tot overmaat van ramp het blikje daarna in de Mekong zien gooien. Foei!

- Wist je dat het in Laos heel normaal is om zoveel mogelijk mensen of spullen op een scooter te vervoeren? Het is ons een raadsel hoe ze op de weg kunnen blijven... Kleine kinderen en zelfs babies op schoot, 4 mensen tegelijk, eventueel de hond erbij, maar ook stellages en afvoerpijpen vormen geen uitzondering!

Nou dat was Laos! Morgen vliegen we naar Cambodja, om daar1 of misschien 1,5weekrond te reizen. We zijn erg benieuwd wat dit land ons voor nieuwe ervaringen zal brengen, aangezien daar tevens de killing fields (zoek maar eens op de uitroeiingen door de Khmer Rouge)op het programma staan.Daarnaast zullen we natuurlijk ook vrolijkere en mooie dingen ondernemen, zoals een bezoek aande beroemde tempels van Angkor.Wordt vervolgd!

Veel liefs!

Ilse

Wat een aparte ervaring weer! Lijkt me leuk om mee te maken!
Hahaha hilarisch! Ik ging ff uitroeiingen door de Khmer Rouge googlen, staat de link van deze site als 2e hihi! Dikke kus

Ilse

Tis trouwens wel verschrikkelijk wat daar is gebeurd... das niet grappig... ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden! x

Tante Annie

Wat fijn om te merken dat jullie je verstand ook echt gebruiken!!!!!!!!! Zo kunnen wij er vast op vertrouwen dat jullie elkaar goed vast houden en troosten bij het gene wat jullie te zien krijgen in the killing fields. Wel gauw weer iets leuks doen daarna hoor. Ik omarm jullie daarom tijdens de volgende 1,5 week. Knuffels en extra kus.

mama

Wat heb je weer een leuk verhaal te melden! Poging 1....poging 2........! Je maakt wat mee. Jullie doen het zo gek nog niet hoor! En heel wat volwassener dan vele anderen. De foto's van Vientiane zijn een beetje naargeestig, zooo armoedig, bah. Een goede reis verder meiden. Bouw ff in sschildje om je heen voordat je de Killing Fields bezoekt want het is niet mis wat daar 30 jaar terug gebeurt is! Geniet daarna volop van de schoonheid die het land nu geeft!
We zullen zaterdag op onze familie reunie 'n toast op jullie uitbrengen oke?

Robert

Monniken die roken en zuipen haha
Ja dat vanalles op een scooter bouwen heb ik alles gezien, daty moet je eens proberen vast te leggen..mega
Ik wil ook tjoebe...lijkt me super
heel goed te lezen dat jullie verstand er goed bijhouden

Have fun
Dikke knuffel
R en V

Frank en Marjo

Zo zo, wat een warm verhaal . Het Buddha park lijkt ons heel mooi, hebben jullie elkaar nu een Buddha beeldje gegeven.Een Buddha mag jezelf niet kopen moet je krijgen. haha.Jullie hebben al heel wat gezien geweldig !! wil straks zeker jullie foto's zien. fijne v akantie nog.
Groetjes en kusjes